Kvittengelé


Antal portioner 10 *1dl gelé

Ingredienser
1 kg Kvitten
7 dl Vatten
9 dl socker per liter av-
-runnen saft


Så här gör du:

Kvitten är en något äppelliknande frukt som finns i gamla trädgårdar
och ofta även i parkanläggningar (be om tillstånd innan du plockar
frukterna). I Sydeuropa växer den vild. Frukten bör skördas
'frostnupen', eller läggas en stund i frysen innan man gör en god
gelé.

Skölj frukterna. Ta bort skaften. Dela frukterna i bitar, låt
kärnhusen vara kvar. Koka upp vattnet i en gryta. Tillsätt
fruktbitarna och sjud i 15 minuter. Häll upp massan i en silduk och
låt självrinna i 30 minuter. Mät saften och koka den i fem minuter.
Tillsätt sockret. Rör om och koka tills det löst sig. Gör geléprov.
Ta grytan från värmen och låt gelén svalna något innan den skummas.
Häll upp i varma, väl rengjorda geléglas. Förslut med lock, eller
paraffinera och bind över med plastfolie eller smörpapper. Förvara
gelén svalt.
Kvittengelé recept på  enkel och lättlagad mat.