Köttfärspirog


Antal portioner 2 Stora

Ingredienser
PIROGDEG
100 g Smör
3 dl Mjölk
25 g Jäst
2 tsk Salt
8 dl Vetemjöl; ev något mer
FYLLNING
2 Gul lök
2 msk Smör
500 g Köttfärs
2 msk Soja
2 msk Tomatpuré
2 dl Vatten
3 dl Frysta grönsaker, ärter,
-majs och paprika
Svartpeppar
Salt
2 tsk Basilika
1 Vitlöksklyfta; krossad, om
-man vill
TILL PENSLING
Ägg


Så här gör du:

Två stora piroger räcker till 6-8 portioner.

Ugnsvärme 225°. Smält smöret. Häll i mjölken och låt den bli ljummen.
Smula ner jästen. Rör så att jästen löser sig. Tillsätt salt och
nästan allt mjöl. Arbeta till en smidig deg. Strö över lite mjöl och
låt jäsa under duk i cirka 30 minuter.
Gör under tiden fyllningen. Hacka lökarna. Stek dem sakta i smöret.
Smula ner köttfärsen. Smaksätt med soja och tomatpuré. Häll på vatten
och låt puttra i ca 10 minuter. Rör i grönsaksblandningen och krydda
med peppar, basilika och eventuell vitlök. Justera sältan. Låt
fyllningen svalna.
Dela degen i två bitar (till två stora piroger). Kavla ut till
avlånga plattor. Ta undan lite deg till dekoration. Pensla degen med
ägg. Fördela fyllningen, vik över och fäst degen. Lägg på plåt. Gör
blad eller liknande av dekorationsdegen. Pensla med ägg och grädda
20-30 minuter eller tills degen blivit ljust brun.
Servera med en fräsch grönsallad.
Köttfärspirog recept på  enkel och lättlagad mat.