Kronans rotsaksmosaik


Antal portioner 12 Portioner

Ingredienser
500 g Morot
500 g Kålrot
400 g Palsternacka
200 g Lagrad kryddost
DRESSING
1 Krm salt
2 msk Grovkornig senap
1/2 dl Äppelcidervinäger
1 dl Rapsolja
2 Stora dillkronor; ELLER
1/2 tsk Dillfrö
2 Krm nymald svartpeppar
GARNERING
Dillkronor; ELLER
Gräslök; grovt hackad


Så här gör du:

Vår vackraste stjärnbild har fått ge namn åt en sallad på svenska
rotfrukter. Om du inte har dillkronor i frysen går det lika bra med
dillfrö.

Ansa och skala rotfrukterna. Skär dem i centimeterstora tärningar.
Koka rotsakerna var för sig i lättsaltat vatten, 1 tsk per liter
vatten, tills de är mjuka men inte mosiga, ca 10 minuter. Spola av
med kallt vatten och lägg dem i en välvd glasskål klädd med
plastfolie.
Vispa samman senap och salt med vinäger, tillsätt oljan lite i taget
under omrörning. Hacka dillkronorna eller dillfrön och rör ner dem
tillsammans med pepparn.
Tärna kryddosten och blanda ner den i rotsakerna tillsammans med
dressingen. Smaka ev av med mer salt. Leta ut en tallrik i lämplig
storlek och placera den på rotsakssalladen. Lägg en tyngd på och låt
den stå minst en timme.
Stjälp försiktigt upp kupolen på serveringsfatet. Dra bort
plastfolien. Garnera med dillkronor eller grovt hackad gräslök.

Pris februari 1996; ca 40 kr för 12 portioner.
Kronans rotsaksmosaik recept på  enkel och lättlagad mat.