Kolarutor


Antal portioner 35 Stycken

Ingredienser
200 g Smör; eller margarin
1 1/2 dl Havregryn
1 Ägg
1 1/2 dl Socker
3 dl Vetemjöl
2 tsk Bakpulver
KOLAGLASYR
100 g Smör; eller margarin
1 1/2 dl Socker
3/4 dl Ljus sirap
3/4 dl Vispgrädde
3 msk Kakao
50 g Nötkärnor; grovhackade


Så här gör du:

Sätt ugnen på 200°. Smörj och mjöla en liten långpanna, ca 25 x 35 cm.
Smält matfettet och häll det över havregrynen som mätts upp i en
bunke. Låt grynen svälla en kort stund. Vispa ägg och socker lätt och
vänd ner i havregrynen. Tillsätt därefter vetemjöl och bakpulver och
arbeta samman till en slät massa. Bred ut smeten i ett jämnt lager i
formen och halvgrädda kakan i ca 8 minuter.
Medan kakan är i ugnen blandas alla ingredienser utom nötterna
samman i en kastrull. Låt massan koka under omrörning i ca 3 minuter.
Ta därefter kastrullen från värmen och rör ner de hackade nötkärnorna.
Häll den heta glasyren över kakan och bred ut den försiktigt. Ställ
in kakan i ugnen igen och grädda ytterligare ca 5 minuter.
Skär kakan i fyrkanter när den har svalnat.
Kolarutor recept på  enkel och lättlagad mat.