Kolapaj med fikonmarmelad och äppelchips


Antal portioner 1 Paj

Ingredienser
PAJSKAL
3 dl Vetemjöl
85 g Smör
1 1/2 tsk Bakpulver
2/3 dl Mjölk
KOLA
225 g Smör
1 1/2 dl Socker
1 1/2 dl Ljus sirap
1 1/2 dl Vispgrädde
3 msk Kakao
1/2 msk Vaniljsocker
FIKONMARMELAD
500 g Torkade fikon
5 dl Vatten
1 Kanelstång
3 msk Honung
PPELCHIPS
Äpple
Socker
TILLBEHÖR
Creme fraiche


Så här gör du:

En riktig godispaj som serveras med fikonmarmelad, äppelchips och
creme fraiche. Vill du hellre ha en lätt apelsinsmak på kolapajen kan
du byta ut kakaon mot apelsinjuicekoncentrat.

Blanda i en matberedare vetemjöl, smör, bakpulver och mjölk och kör
till en fast deg. Kavla en tunn degplatta och lyft över till en
pajform med löstagbar botten, ca 25 cm i diameter. Tryck ut degen i
botten och upp på kanterna. Låt vila kallt i ca 30 minuter. Sätt
ugnen på 200°. Grädda pajskalet mitt i ugnen ca 15 minuter. Låt
svalna.
Smält smör i en kastrull. Blanda ner socker, sirap, grädde och kakao
och koka sakta till en temperatur av 120°. Rör ner vaniljsockret och
häll över kolasmeten i det gräddade pajskalet. Låt kallna.
Koka torkade fikon mjuka i vatten tillsammans med kanelstång och
honung. Ta bort kanelstången och kör allt i matberedare till ett
grovt mos. Låt kallna.
Skär lövtunna skivor av äpple. Vänd i socker och stek dem i torr
teflonpanna tills de har fått färg. Låt svalna på smörpapper.
Servera kolapajen med fikonmarmelad, äppelchips och creme fraiche.

Kostnad i februari 1996; ca 60 kr för en paj med tillbehör.
Kolapaj med fikonmarmelad och äppelchips recept på  enkel och lättlagad mat.