Kola


Antal portioner 60 Stycken

Ingredienser
3 dl Vispgrädde; eller mellan-
-grädde
3 dl Socker
1 dl Sirap
2 msk Kakao
1 msk Margarin
Smörgås- eller bakplåts-
-papper


Så här gör du:

Lägg ett smörgås- eller bakplåtspapper i en form, ca 20x20 cm till 60
bitar. Pensla pappret med lite fett.
Blanda grädde, socker, sirap och kakao i en gärna vid gryta - då blir
koktiden kortare. Koka upp och sätt i en hushållstermometer om du
har. Koka kraftigt utan lock tills termometern visar 120-125° eller
smeten håller kulprovet. Det tar 12-15 minuter i en vid gryta, ca 30
minuter i en gryta med liten botten. Rör då och då. (Kulprov: droppa
lite kolasmet i en kopp med kallt vatten. När provet kan rullas till
en kula är smeten färdigkokt.
Blanda i margarinet. Häll smeten i formen. Skär eller klipp kolan i
bitar innan den kallnat. Lägg in varje kola i plastfolie eller
smörgåspapper. Förvara svalt i burk med lock eller i plastpåse.
Kola recept på  enkel och lättlagad mat.