Kålpudding


Antal portioner 4 Portioner

Ingredienser
800 g Vitkål
2 Gul lök
400 g Nötfärs
90 g Kokt ris
1 1/2 tsk Salt
1 Krm peppar
1 tsk Timjan
1 dl Lättmjölk
Vatten; om det behövs till
-smeten
1 msk Soja
2 msk Mörk sirap


Så här gör du:

Skär vitkålen i strimlor eller mindre bitar. Koka i lättsaltat vatten
ca 5 minuter.
Gör under tiden köttfärssmeten. Blanda finhackad gul lök, köttfärs,
kokt ris, kryddor och mjölk. Tillsätt lite vatten om det behövs, det
ska bli en ganska lös smet.
När vitkålen har kokats ska vattnet hällas av. Låt kålen vara kvar i
grytan och häll över sirap och soja. Blanda runt.
Sedan finns det två varianter på hur man gör: 1: Varva kål och
köttfärssmet i en form. Översta lagret ska vara kål. Platta till
ordentligt och häll över spadet som är kvar i grytan.
2: Blanda kål och köttfärssmet. Smeten måste då vara något lösare än
om man ska varva ingredienserna, men enligt uppgift ska det ge en
saftigare pudding. Häll över i formen, platta till och häll på spadet
som är kvar i grytan.
Sätt in i ugnen på 225° i ca 40 minuter, eller tills kålen är helt
mjuk och köttfärsen är genomkokt. Eventuellt kan man ha
aluminiumfolie över puddingen under en del av gräddningstiden för att
minska risken för att den ska bli bränd.
Kålpudding recept på  enkel och lättlagad mat.