Härlig middagsgratäng


Antal portioner 4 Portioner

Ingredienser
3 dl Ost; lagrad, riven
2 Purjolök; stor
10 Potatis
1 Morot
1 Fänkål
1 Palsternacka
75 g Rotselleri; om man vill
1 dl Torkad svamp; om man vill
200 g Broccoli; färsk, i små
-"kvistar"
4 dl Standardmjölk
1 Buljongtärning
1 tsk Basilika; torkad ELLER
1 tsk Oregano; torkad
Peppar
2 Vitlöksklyfta


Så här gör du:

Den här gratängen är så god att den alldeles på egen hand kan få vara
huvudrätt - med förslagsvis bara gott bröd och en blandad vacker
sallad till.

Smörj en rejält stor ugnssäker form. Riv osten (som helst ska vara
lagrad) och ställ åt sidan så länge.
Om du har någon torkad svamp, så blötlägg förslagsvis lite torkad
svamp i ljummet vatten en halvtimme medan grönsakerna förbereds.
Strimla purjolöken, skiva morot, potatis, fänkål, palsternacka och ev
rotselleri och skär broccolin i små "kvistar". Koka upp mjölken i en
tjockbottnad gryta och lägg i buljongtärningen. Koka alla de skivade
rotsakerna (dvs inte svampen och broccolin) i mjölken. Koka det hela
mycket sakta under lock i 10 minuter. Lägg sedan ner broccolin och
den urkramade svampen och koka ett par minuter till.
Lyft bort grytan från värmen, rör ner den rivna osten, basilika eller
oregano, lite nymald svart- eller vitpeppar och gärna pressad vitlök.
Lägg ut alltsammans i den stora ugnsformen och grädda i 220-225° i 30
minuter.
Härlig middagsgratäng recept på  enkel och lättlagad mat.