Hjalmars viltgryta


Antal portioner 2 Portioner

Ingredienser
250 g Grytbitar av älg; eller älg-
-eller renskav
3 msk Vetemjöl
1/2 tsk Salt
1 msk Margarin
2 1/2 dl Vatten
1/2 Buljongtärning
4 Krossade enbär
1/2 tsk Krossad grönpeppar
1 Vitlöksklyfta; liten och
-krossad
1 1/2 dl Vispgrädde
1/2 tsk Ljus fransk senap
1/2 msk Tomatpuré
1 tsk Svartvinbärsgelé
Salt och peppar efter smak


Så här gör du:

Blanda vetemjöl och salt i en plastpåse. Lägg i köttbitarna och skaka
om så mjölet blir jämt fördelat. Bryn köttet i margarinet i en
stekgryta. Sänk värmen, häll på vattnet och lägg i buljongtärning,
enbär och grönpeppar. Låt sjuda 20-60 minuter beroende på köttets
kvalitet. Rör om någon gång under tiden. Blanda i vitlök, grädde,
senap, tomatpuré och gelé. Låt koka utan lock tills såsen har bra
konsistens. Smaka av med peppar och salt. serveras med pressad
potatis (helst mandelpotatis) eller ris plus strimlad isbergssallad
med hackad purjolök.

Vintips: Vinet bör vara ett medelfylligt, helst fylligt, rött vin,
gärna med strävhet. Typ: Coronas, Gran Sangre de Toro, härtappade
bordeauxer, Perquia eller Barolo.
Hjalmars viltgryta recept på  enkel och lättlagad mat.