Henrik VIII:s "Seven Herb Wine"


Antal portioner 1 Sats

Ingredienser
Plommon; efter behag
Socker
7 KRYDDöRTER
Malört
Isop
Libsticka
Timjan
Dragon
Körvel
Rosmarin
;några msk av varje
JäST
2 Brödskivor; rostade
2 paket 50 g jäst


Så här gör du:

Ångkoka plommonen, enklast i en saftmaja. Mät saften, hetta upp den i
en kastrull och lös upp 0.5 kg socker per liter saft. Slå saften i
jäskärl och se till att det finns plats upptill för jäsning, 10-15 cm.

De 7 kryddorna, helst torkade, fylls i en påse av tunt tyg. Överst i
påsen läggs en tvättad sten. Knyt ihop påsen ordentligt och sänk den
till botten av dunken. Stenen i påsen är viktig, annars flyter påsen
genast upp.

När saften är ljummen, läggs två rostade brödskivor i, bredda med
jäst på varje sida.

Täck över dunken med en duk, lägg en träplatta över. Ställ dunken i
ett hörn och vänta på våren. Malörten ger med sin tydliga smak
vermoutkaraktär åt vinet. Ta helst trädgårdsmalört, mildare än den
vilda

Omdöme av 1995 års sats:

~Jättegott -En röd Martini -Smakar hjortron -Luktar kantarellskog med
mossa -Fruktigt -Smakar jul -Påminner lite om hostmedicin -Smakar
lite fikon -Fylligt -Timjansmak slår igenom -Lätt oljigt -Påminner om
något utrikiskt
Henrik VIII:s "Seven Herb Wine" recept på  enkel och lättlagad mat.