Hemlagad fransk nougat


Antal portioner 1 Portioner

Ingredienser
5 dl Socker
1/4 tsk Salt
1 1/2 dl Vit sirap
1 1/4 dl Vatten
1 dl Äggvita
75 g Coctailbär
75 g Nötkärnor
2 msk Olja till plåten


Så här gör du:

Blanda socker, salt, sirap och vatten i en kastrull, koka under
omrörning ca 1 timme tills smeten blivit ganska tjockflytande och
seg. Gör ett bräckprov genom att droppa lite smet i kallt vatten,
massan ska gå att bryta sönder men fortfarande vara lite seg. Vispa
äggvitorna till hårt skum så att bunken går att vända upp och ned
utan att skummer rinner ut. Häll den heta sockerlagen i äggvitorna i
en tunn stråle under kraftig vispning i ca 15 minuter. Vispa samman
smeten ordentligt. Ju längre desto fastare nougat. Hacka
coctailbären. Rosta nötterna och hacka dem grovt. Rör ner coctailbär
och nötter i smeten. Olja en plåt och forma smeten till längder. Låt
stå en stund i rumstemperatur så att nougaten torkar något på ytan.
Skär i bitar och vira in i cellofan. Ät nougaten medan den är färsk.
Hemlagad fransk nougat recept på  enkel och lättlagad mat.