Hemgjord julpastej


Antal portioner 1 Pastej

Ingredienser
500 g Ungnötslever
250 g Fläskfärs
6 Anjovis; hela, rensade
1 Gul lök; medelstor
1 1/2 dl Mjöl
2 1/2 dl Mjölk
4 Ägg
1 msk Salt
2 Krm salpeter; säljs i kött-
-disken
1 tsk Socker
1/2 tsk Malen vitpeppar
1 1/2 tsk Mejram
100 g Smör; smält
GARNERING
1 dl Buljong
2 Gelatinblad
Konserverade mandarinklyftor
Hela lagerblad


Så här gör du:

Sätt ugnen på 175°.

Mal lever, färs, anjovis och lök 2 gånger på kvarn eller kör det i
matberedare. Vispa samman resten av ingredienserna utom smöret.
Blanda det med leverfärsen och rör till sist ner smöret. Blanda allt
väl.

Stek ett litet smakprov i en panna och smaka av kryddningen.

Häll smeten i formar, ställ formarna i långpanna och ställ in i ugnens
nedre del. Täck formarna med aluminiumfolie och häll vatten i
långpannan. Stick in en köttermometer. Grädda i 45-60 minuter,
beroende på hur stor fom du använder. När termometern visar +70° är
pastejen klar.

Ta formarna ur vattenbadet och låt svalna innan de garneras med gelé,
mandarinklyftor och lagerblad.
Hemgjord julpastej recept på  enkel och lättlagad mat.