Helstekt viltfilé med mustig sås


Antal portioner 8 Portioner

Ingredienser
800 g Filé av rådjur, älgkalv
-eller renkalv
8 Enbär; krossade
2 tsk Torkad timjan; ELLER
2 msk Färska timjanblad
1 tsk Salt
2 tsk Flytande margarin
SÅS
6 dl Buljong; kokt på rådjurs-,
-ren- eller älgben och
-morötter, lök, selleri,
-persilja, salt och peppar
3 tsk Maizena
3 msk Mellangrädde
1 msk Messmör
2 tsk Gelé; vinbär eller rönnbär


Så här gör du:

Gnid in filéerna med en blandning av krossade enbär, timjan och salt.
Lägg i en plastpåse, knyt till och lägg påsen i kylskåpet över
natten. Vänd påsen några gånger under tiden.
Dela benen i mindre bitar. Bryn dem i en stekpanna och lägg dem i en
större kastrull. Lägg ner de skalade och delade rotsakerna, salta och
peppra försiktigt och slå på så mycket vatten att det täcker benen.
Koka upp och låt småkoka i minst 2 timmar. Sila av benen och koka
ihop vätskan tills ca 6 dl (till 8 portioner) återstår. (Jag tror man
kan använda vanlig buljong, om man inte har tillgång till ben från
vilt... såsen kanske inte blir lika mustig, men det kan man ju leva
med, min anm). Red av med maizena utrört med grädden, smaksätt med
messmör, gelé, salt och peppar.
Sätt ugnen på 225°. Smält margarinet i en ugnsfast form som precis
rymmer filéerna. Lägg i köttet och låt steka i ugnen i 10-20 minuter.
Vänd filérna några gånger under stektiden så att de blir jämnt
stekta. Tiden beror på hur tjocka filéerna är och hur väl stekta man
vill ha dem.
Servera köttet nystekt med varm sås och varma tillbehör samt gärna
lite lättfrästa, nyplockade höstsvampar efter tillgång.

VV-info: 1/4 MF, 2 1/2 P och 40 BK per portion filé med sås
Helstekt viltfilé med mustig sås recept på  enkel och lättlagad mat.