Grynfiberlimpa


Antal portioner 2 Limpor

Ingredienser
50 g Jäst
15 g Smör eller margarin
5 dl Vatten, 37 grader
1/2 dl Sirap
1 1/2 tsk Salt
4 dl Axa fiberberikad havregryn
550 g Vitt lantbrödsmjöl; (1 liter


Så här gör du:

Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt matfett och vatten. Rör om tills
jästen har löst sig. Blanda ner övriga ingredienser, men spara 1 dl
av lantbrödsmjölet till utbakningen.
Arbeta degen kraftigt 5 min i maskin eller 10 min för hand. Degen ska vara lös eftersom grynen suger vätska under jäsningen.
Låt jäsa under bakduk till dubbel storlek, ungefär 30 minuter.
Knåda degen på mjölat bakbord och dela den i 2 bitar. Forma till 2 limpor
och lägg på en smord plåt och låt jäsa under bakduk 30 min.
Grädda på nedersta falsen i 225° cirka 30 min. Låt bröden kallna på
galler underbakduk.
Grynfiberlimpa recept på  enkel och lättlagad mat.