Grunddeg för pasta


Antal portioner 1 Deg

Ingredienser
500 g Proteinrikt fullkornsvete-
-mjöl
2 3/4 dl Vatten


Så här gör du:

Pasta görs traditionellt av fint durumvetemjöl, men fullkornsmjöl kan
användas med lyckat resultat. Välj ett proteinrikt 100% fullkornsmjöl
~ helst stenmalet och gjort av biodynamiskt odlat vete. Ägg och salt
ger en knaprig pastadeg. Om du vill ha en pastadeg med låg fetthalt
kan du ersätta ägg med vatten, och salt kan helt uteslutas. Gör en
stor kvantitet deg och frys in det som blir över, dock högst tre
månader.

Tid: 50 minuter.

Lägg mjölet i en bunke och gör en grop i mitten. Häll i vattnet.
Blanda med en kniv tills degen håller ihop. Arbeta med händerna och
knåda tills mjölet är inarbetat (degen kommer i början se för torr
ut). Knåda den på bakbordet i 10 minuter tills degen är jämn och
elastisk. Täck degen med plastfilm eller lägg den i en plastpåse och
låt den vila 30 minuter innan den kavlas ut.
Om den kavlas ut för hand, arbeta ut 1/4 av degen i taget på lätt
mjölat underlag. Kavla så tunt som möjligt. Låt den vila och torka
lite före tillagning.

Pastan ska kokas ca 4 minuter.

Näringsvärde: 41,1 g kolhydrater, 8,3 g protein, 6 g fibrer, 1,3 g
fett och 199 kcal (835 kJ) per 100 g.
Grunddeg för pasta recept på  enkel och lättlagad mat.