Gratäng med färs och potatismos


Antal portioner 4 Portioner

Ingredienser
POTATISMOS
50 g Smör eller margarin
1 Ägg
1 dl Riven lagrad ost, tex Svecia
3/4 tsk Salt
1 Krm nymalen svartpeppar
FäRS
2 Hackade gula lökar
1 Pressad vitlöksklyfta
1/2 tsk Salt
1 tsk Paprikapulver
2 msk Tomatpuré
1 tsk Mejram
GRATINERING
1 1/2 dl Riven ost


Så här gör du:

Tillagningstid ca 1 tim. 1. Sätt ugnen på 250°. 2. Skala och skiva
potatisen. Koka den mjuk i lättsaltat vatten. Häll av vattnet och mosa
potatisen. Blanda den med fettet, ägget och osten. 3. Bryn färsen i
lite fett. Rör med en trägaffel så den grynar sig. Lägg i lök och
vitlök mot slutet och låt det bryna med. 4. Tag pannan med färsen
från värmen. Salta och krydda med paprikapulver, tomatpuré, mejram
och ev peppar. Rör om så färsen blandar sig väl med kryddorna. 5.
Smörj en ugnsäker form, välj gärna en ganska vid form, annars kan man
behöva lägga flera lager färs och mos. Lägg hälften av potatismoset
på botten. Lägg på köttfärsblandningen. Täck med resten potatismoset.
Strö över osten. 6. Gratinera på galler mitt i ugnen tills rätten
fått fin färg, ca 15 min. 7. Strö rikligt med persilja över gratängen
och servera med sallad. OBS! Gör man rätten färdig i förväg så den är
kall kan man sätta ugnen på 225° och grädda i ca 20 min.
Gratäng med färs och potatismos recept på  enkel och lättlagad mat.