Gratinerat potatismos med köttfärsröra


Antal portioner 4 Portioner

Ingredienser
POTATISMOS
500 g Potatis
1 1/4 dl Lättmjölk
1 tsk Bordsmargarin
1/2 tsk Salt
1 Ägg
KÖTTFÄRSRÖRA
240 g Mager blandfärs
1 Vitlöksklyfta; finhackad
-eller krossad
1 Gul lök
4 tsk Flytande margarin
3 msk Tomatpuré; ev lite mer
1 tsk Salt
1 Krm svartpeppar
3 dl Vatten; ev något mer
1/2 tsk Oregano
1/2 tsk Basilika
ATT STRÖ P
30 g Mager ost; riven


Så här gör du:

Skala och hacka löken och fräs den i matfettet tillsammans med
vitlöken på svag värme. Höj värmen, lägg i köttfärsen och mosa den
med en trägaffel. Fräs en kort stund under omrörning. Rör ner
tomatpuré, salt, peppar och vatten. Koka under lock 20 minuter.
Blanda ner kryddorna och koka ytterligare några minuter.
Gör potatismoset under tiden såsen kokar. Koka den skalade potatisen
i lättsaltat vatten. Pressa eller mosa potatisen. Hetta upp mjölken
tillsammans med margarin och salt och rör ner i potatisen. Blanda
till ett jämnt och fint mos. Låt svalna och blanda sedan i ägget.
Lägg köttfärsröran i botten på en ugnsfast form. Bred moset över och
strö över osten. Gratinera i 200-225° tills allt är genomvarmt och
osten har smält.

VV-info: 1 MF, 2 P, 1 B och ca 25 BK per portion
Gratinerat potatismos med köttfärsröra recept på  enkel och lättlagad mat.