Gifflar med mannagryn


Antal portioner 24 Stycken

Ingredienser
2 dl Vatten; kokande
1 1/2 dl Mannagryn
3 dl Vatten; kallt
50 g Jäst
1 tsk Salt
8 dl Vitt lantbrödsmjöl; ev mer


Så här gör du:

Häll det kokande vattnet över mannagrynen. Rör om. Tillsätt det kalla
vattnet och låt blandningen bli fingervarm, 37°. Smula ner jästen.
Rör om tills den har löst sig. Tillsätt salt och det mesta av mjölet.
Arbeta degen smidig. Låt den jäsa övertäckt i 30 minuter.
Ta upp degen på väl mjölat bakbord och knåda till smidig konsistens.
Dela degen i tre delar (till 24 gifflar). Kavla ut varje deg till en
rund kaka. Sporra ut 8 trekanter av varje kaka. Rulla ihop från
basen. Lägg gifflarna med skarven nedåt på bakpappersklädd plåt. Låt
jäsa övertäcka i ca 30 minuter.
Pensla ev med vatten. Grädda i 225° i mitten av ugnen i ca 15
minuter. Låt gifflarna kallna under duk.
Gifflar med mannagryn recept på  enkel och lättlagad mat.