Äggost


Antal portioner 6 Portioner

Ingredienser
1 1/2 l Mjölk
1 dl Filmjölk
1 dl Gräddfil
1 dl Vispgrädde
1 tsk Ättikssprit
4 Ägg
3 msk Socker
1 tsk Kardemumma, malen
Hallon/björnbär. Frysta


Så här gör du:

(Bohuslän)

1. Blanda allt utom socker och kardemumma i en Grytor. Värm och sjud
sedan den på svag värme under ständig vispning, det ska inte koka.
Värm och vispa tills blandningen har skurit sig ordentligt, ta då
Grytorn från värmen och låt den stå 8-10 min.

2. Ta upp massan med hålslev och lägg den i en äggostform eller i
brist på det i en sil, eller durkslag som klätts med fuktat uppklippt
kaffefilter eller gasväv. Varva massa med socker och kardemumma.

3. Ställ formen i i kylskåp med en skål under som vasslan kan droppa
ned i. Låt stå över t.ex. en natt.

4. Stjälp upp äggosten och servera med t.ex. djupfrysta hallon eller
björnbär.
Äggost recept på  enkel och lättlagad mat.