Gäddtimbal med kräftor och gräslökssås i Cajsa Wargs anda


Antal portioner 4 Portioner

Ingredienser
TIMBALEN
400 g Gäddfile (Aborr- eller gös-
-file går också)
1 tsk Salt
2 Ägg
2 dl Vispgrädde
1 Muskot; 1 krm
1 Vitpeppar; nymalen
12 Kräftor
SåSEN
1 Scharlottenlök
1 msk Vitvinsvinäger
1 dl Vitt vin
2 dl Vispgrädde
50 g Smör
1 Gräslök; 1 knippa
1 Morot


Så här gör du:

Timbalen: Gädda ska malas genom en köttkvarn innan färsen görs. Gös
och abborre kan däremot skäras helt rena från ben.
Kör fisken och saltet i maskinen med kniven på högsta hastighet.
Fortsätt tills färsen blir hård och seg. Tillsätt äggen ett i taget
och arbeta i grädden.
Rensa 8 kräftor och lägg köttet i botten på 4 smorda kaffekoppar
eller dylikt. Fyll på med färs och koka dem i vattenbad i 150°C ugn
under ca 20 minuter.

Såsen: Hacka scharlottenlöken fint och koka den med vinäger och vitt
vin. Fortsätt tills all vätska försvunnit men löken fortfarande är
fuktig.
Tillsätt grädden, koka i 2 minuter, vispa ner smöret och smaksätt
med salt och peppar. Sila sedan såsen.
Skala moroten och skär den i skivor på längden med en osthyvel. Skär
sedan skivorna i strimlor, lika tjocka som breda, och tärna dem i
mycket små bitar. Koka tärningarna i en minut och sila bort vattnet.
Skär gräslöken fint. Spara morotstärningarna och gräslöken och lägg
dem i såsen sekunderna före serveringen.
Ta de fyra kräftorna som är kvar, spänn försiktigt "klotummarna"
bakåt, bred ut stjärten och fäst klorna där.
Värm kräftorna sakta strax före serveringen. Stjälp upp timbalerna
på ordentligt värmda tallrikar och häll såsen runt om.
Servera med ris eller potatis.
Gäddtimbal med kräftor och gräslökssås i Cajsa Wargs anda recept på  enkel och lättlagad mat.