Fyllda pitabröd


Antal portioner 4 Portioner

Ingredienser
PITABRÖD, DUBBEL SATS
5 dl Vatten; ljummet
50 g Jäst
2 msk Olja
2 tsk Salt
6 dl Vetemjöl special
7 dl Mjöl
FYLLNING
2 msk Margarin
300 g Köttfärs; helst blandfärs
1 Gul lök; hackad
200 g Krossade tomater
1/2 Burk böngroddar
1/2 tsk Oregano
1/2 tsk Timjan
Salt
Örtpeppar; eller
Vitlökspeppar
GARNERING
Tomatklyftor
Lökringar
Sallad; strimlad
SERVERING
Gräddfil
Kryddkrasse


Så här gör du:

Total tillagningstid 90 minuter.

Häll ner vattnet i en skål och smula ner jästen. Tillsätt olja, salt
och mjölsorterna och arbeta degen smidig. Låt jäsa 1 timme.
Sätt ugnen på 275°. Ta upp degen på bakbordet och arbeta den smidig.
Dela degen i fyra gånger så många delar som antalet portioner (4
portioner -> 16 delar) och rulla ut dem till runda bullar och låt dem
jäsa på bakbordet i 10 minuter. Kavla därefter ut var bulle till
runda kakor ca 1 cm tjocka och lägg dem på en het plåt. grädda i
ugnen 6-8 minuter. Lägg en bakduk över när de kommer ut från ugnen.
Smält smöret i en stekpanna och fräs blandfärs och lök, mosa med en
gaffel så färsen finfördelas. Tillsätt krossade tomater och
böngroddar och låt puttra sakta tills det mesta av vätskan har
försvunnit. Tillsätt kryddor och smaka av med salt och örtpeppar.
Värm hälften av pitabröden före serveringen och öppna dem. Fyll
pitabröden med sallad, köttfärsröra, tomatklyftor och lökringar.
servera gräddfil till.
De andra pitabröden fryses och kan sedan användas vid senare
tillfälle. (de är också goda att stoppa ost och skinka i, värm en
liten stund i micro och ha till mellanmål... min anm.)

Tips: Det finns färdiga pitabröd att köpa om inte tiden räcker till
att baka dem. Det blir dock avsevärt mycket billigare att göra dem
själv.
Andra fyllningar som kan användas är tonfisk och räkor samt en grön
variant med keso, strimlad sallad, druvor och valnötter.
Fyllda pitabröd recept på  enkel och lättlagad mat.