Färskost 10%


Antal portioner 400 Gram

Ingredienser
1 l Filmjölk; eller kefir
1 tsk Salt
SMAKSÄTTNINGAR
2 Vitlöksklyfta; pressad, OCH
2 msk Persilja; finhackad, ev det
-dubbla ELLER
2 msk Paprikapulver; ELLER
4 tsk Kummin; ELLER
1 tsk Grovmalen svartpeppar; ELLER
1 msk Grönpeppar; ev det dubbla,
-ELLER
1/2 tsk Malen pepparrot


Så här gör du:

Den här ostmassan håller ungefär 10% fett och är lite torrare i
smaken än den med 17% fetthalt.

Häll filmjölken i en kastrull. Värm under omrörning till ca 50°. Mät
helst med hushållstermometer. Placera en stor kaffebryggtratt med
pappersfilter över ett litermått eller en tillbringare. Låt vasslan
rinna av. Det tar 3-4 timmar. Blanda massan med saltet. Smaksätt med
någon av smaksättningsförslagen, eller dela ostmassan och smaksätt de
olika bitarna med olika saker.

Vasslan kan användas som degspad i rågbröd (annat bröd också, min
anm.)

VV-info (av Annica): Eftersom osten håller ca 10% borde man kunna
använda 25 g till 1 gul.
Färskost 10% recept på  enkel och lättlagad mat.