Fransk nougat


Antal portioner 100 Bitar

Ingredienser
5 dl Socker
1 Krm salt
1 1/2 dl Ljus sirap
1 1/4 dl Vatten
2 Äggvita
1/2 dl Mandel
1/2 dl Coctailbär


Så här gör du:

Blanda socker, salt, sirap och vatten i en tjockbottnad kastrull.
Sätt i en hushållstermometer. Koka kraftigt utan lock tills
termometern visar 150°.
Skålla, skala och hacka mandeln och hacka körsbären medan sockerlagen
kokar. Vispa vitorna till skum.
Häll sockerlagen i en fin stråler ner i äggviteskummet under kraftig
vispning. Fortsätt vispa tills massan blir fast. Blanda i mandel och
körsbär. Bred ut massan på bakplåtspapper eller smort smörgåspapper i
en form, ca 20x30 cm till 100 bitar, med oljade händer eller en liten
spade eller forma till en eller två rullar. Stäl kallt och skär sedan
i bitar. Förvara i burk med lock.

Tips: Den franska nougaten kan doppas i smält blockchoklad.
Fransk nougat recept på  enkel och lättlagad mat.