Fänkålskryddade småflätor


Antal portioner 16 Stycken

Ingredienser
25 g Jäst
3 dl Vatten; ljummet, 37°
1 tsk Salt
1 tsk Stött fänkål
2 dl Grahamsmjöl
4 1/2 dl Vetemjöl
Ägg; uppvispat, till pensl.
3 tsk Vetekli; att strö över


Så här gör du:

Smula jästen i en bunke. Lös den i lite av vattnet. Tillsätt resten av
vattnet, salt, fänkål, grahamsmjöl och vetemjölet lite i taget tills
degen blir lagom fast. Arbeta degen blank och smidig och låt den jäsa
övertäckt i bunken i ca 30 minuter.
Ta upp degen på mjölat bakbord och arbeta den en stund. Dela i lika
många delar som det ska bli småflätor. Dela var bit i 3 delar. Rulla
ut delarna till långa stänger som flätas ihop till små bröd. Lägg
dessa på bakpappersklädd plåt. Låt dem jäsa i 20-30 minuter.
Pensla med ägg och strö på lite vetekli. Grädda i 250° mitt i ugnen
i ca 12 minuter. Servera till tex nässelsoppa.

VV-info: 30 g = 1 B och 5 BK
Fänkålskryddade småflätor recept på  enkel och lättlagad mat.