Flamberad glassbomb med sommarsmak


Antal portioner 8 Portioner

Ingredienser
1 l Vaniljglass
3 dl Hallon och blåbär frysta
1 dl Florsocker
2 dl Creme fraiche
12 Maränger
3 Äggvitor
2 dl Socker
3 cl Creme de framboise (likör)


Så här gör du:

Ta fram glasspaketen ur frysen och skär glassen i 2 cm tjocka skivor.
Klä en rund skål invändigt med plastfolie. Ställ glasskivorna runt om
i skålen och ställ sedan in formen i frysen. Kör de frysta hallonen
och blåbären i en matberedare eller mixer tillsammans med
florsockret. Tillsätt creme fraiche. Ta ut skålen ur frysen och fyll
den med hallon och blåbärssmeten. Tryck ner marängerna i smeten och
ställ in skålen på nytt i frysen. Strax före servering sätts ugnen på
275 grader. Vispa äggvitorna till ett hårt skum och blanda ner
sockret försiktigt. Ta fram skålen med glassen ur frysen och stjälp
upp den på ett ugnssäkert fat. Bred marängsmeten runt om hela
glassbomben. Grädda den ett par minuter eller tills marängen har fått
fin färg. Passa noga så att den inte bränns. Häll den heta spriten i
en äggskalshalva. (Det måste inte vara creme de framboise, Whiskey
eller cognac duger) Placera äggskalshalvan överst på glassbomben.
Tänd på spriten. När den slocknat hälls eventuellt den sprit som nns
kvar över glassbomben innan den serveras.
Flamberad glassbomb med sommarsmak recept på  enkel och lättlagad mat.