Favoritpaj med färs


Antal portioner 1 Paj

Ingredienser
Pajdeg:
5 1/2 dl Vetemjöl
100 g Smör
2 dl Kesella
Fyllning:
500 g Blandfärs
3 Skivor formbröd
2 dl Kokhet mjölk
1 dl Gul lök, hackad
1 paket Bacon
2 tsk Salt
1 1/2 dl Kaffegrädde
Några stänk kayennpeppar
1 tsk Basilika
1 Ägg
Pensling
1 Ägg, uppvispat


Så här gör du:

Hacka ihop mjöl och smör, tillsätt kesellan och arbeta snabbt ihop
ingredienserna till en deg. Forma en tunn platta av degen och vira in
den i plastfolie eller lägg den i enplastpåse. Låt degen vila i
kylskåp 30 min. Tryck ut 2/3 av degen i en pajform, cirka 30 cm i
diam. och med löstagbar kant. Smula ner brödskivorna i en stor skål,
häll över den heta mjölken och låt stå i 10 min. Fräs lök och bitar
av bacon i en stekpanna cirka 5 min. Blanda sedan färsen med bacon,
lök och bröd. Arbeta in salt, grädde, ägg och kryddor i färsen och
lägg den i pajskalet. Kavla ut resten av degen och lägg den ovanpå
fyllningen. Skär bort överflödig deg och limma ihop kanterna med
uppvispat ägg. Grädda i 200° i 10 min. Gör under tiden figurer av den
överblivna degen. Ta pajen ur ugnen och pensla locket med uppvispat
ägg. Lägg på garneringen och pensla dessa. Grädda pajen i 200° i
cirka 1 tim. Ser ytan ut att bli för mörk, täcks pajen med ett
dubbelvikt örgåspapper.
Favoritpaj med färs recept på  enkel och lättlagad mat.