Champinjonsoppa (eller vin- och svampsås)


Antal portioner 4 Portioner

Ingredienser
250 g Champinjoner, färska
1 1/2 tsk Citronsaft
2 msk Smör
2 msk Lök, gul, finhackad; ev 3 tb
2 1/2 msk Mjöl
5 dl Grönsaksbuljong
2 msk Portvin; ev 3 tb
2 dl Crème fraiche; ELLER-
Tjock grädde
3/16 nypa Cayennepeppar; eller-
Vitpeppar


Så här gör du:

Välj ut åtta fina svampar och ciselera dem (skära upp för dekoration,
kan hoppas över). Hacka spill och övrig svamp mycket fint, och fräs i
smöret tillsammans med citronsaften och den finhackade löken. Pudra
över mjölet och späd med buljongen i omgångar. Tillsätt grädden och
portvinet och koka soppan till en simmig konsistens, cirka 10 min.

Smaka av.

För att använda som sås: Byt ut portvinet mot 3 tb vitt, syrligt vin.
Använd 1 1/2 tb citronsaft och crème fraiche (ej ev. grädde)
Champinjonsoppa (eller vin- och svampsås) recept på  enkel och lättlagad mat.