Butlers lammlåda


Antal portioner 6 Portioner

Ingredienser
600 g Lammfärs
2 Aubergin; medelstora
10 Potatis
2 Paprika
1 Gul lök; stor
400 g Hela tomater på burk
1 dl Ris; nykokt
3 msk Ströbröd
1 tsk Timjan
2 Vitlöksklyfta
2 tsk Salt
Peppar
1 dl Vitt vin; eller svag höns-
-buljong
50 g Smör


Så här gör du:

På restaurang "Butler's" är den här lammlådan en klassiker, som
stamgästerna alltid frågar efter. Den har funnits med på matsedeln i
över 20 år!

Sätt ugnen på 225°. Skiva auberginerna i 1/2 cm tjocka skivor, skala
och skiva potatisen och skär lök och paprika grovt. Skär också
tomaterna i bitar (spara spadet).
Blanda lammfärs, ströbröd och kokt ris. Krydda med timjan, pressad
vitlök, salt och några varv med pepparkvarnen. Varva grönsaker-kött
och grönsaker-kött igen i en ugnsfast form. Strö lite kryddor mellan
varven. Det ska vara grönsaker överst. Klicka på smöret och häll på
vin eller buljong.
Grädda lammlådan i ugnen. Efter 30 minuter tar man ut den och
trycker ner grönsakerna med en slev så att de fuktas helt av vätskan.
Verkar lådan torr späder man med vin eller buljong. Låt lådan gräddas
ytterligare 35-40 minuter i ugnen. Om grönsakerna blir alltför brynta
mot slutet täcker man med folie.
Butlers lammlåda recept på  enkel och lättlagad mat.