Brytbröd


Antal portioner 4 Brytbröd

Ingredienser
50 g Jäst
5 dl Vatten; fingervarmt
2 msk Matolja
1 1/2 tsk Salt
3 dl Grahamsmjöl
9 dl Vetemjöl Special; ev något
-mer
100 g Pepparrotsost; eller någon
-annan god smak


Så här gör du:

Ugnstemperatur: 275°.

Smula ner jästen i en degbunke. Häll det fingervarma vattnet över och
rör om så att jästen löser sig. Tillsätt matolja, salt, grahamsmjöl
och det mesta av vetemjölet. Knåda degen kraftigt tills den är blank
och smidig. Låt jäsa under duk ca 30 minuter.
Ta upp degen på lätt mjölat bakbord och knåda den smidig på nytt,
eventuellt med lite mera mjöl. Dela degen i bitar, lika många som det
ska bli brytbröd. Kavla ut varje bit till avlånga degkakor. Bred
osten över och rulla ihop dem till långa längder. Lägg dem på
bakpappersklädda plåtar med skarven nedåt. Skär 4-5 snitt i varje
degrulle och låt dem jäsa utan duk ca 30 minuter.
Grädda mitt i ugnen ca 12-15 minuter eller tills bröden har fått
färg och känns torra. Låt svalna på galler utan duk.
Brytbröd recept på  enkel och lättlagad mat.