Brända mandlar


Antal portioner 70 Portioner

Ingredienser
100 g Sötmandel
3 1/2 dl Socker
50 krm Glukos; 1 tub från apoteket
1 dl Vatten
2 tsk Röd karamellfärg


Så här gör du:

Gnid mandlarna rena i en handduk eller i papper så att sockermassan
kan fastna på dem. Blanda socker, glukos och vatten i en tjockbottnad
kastrull och koka sockerlagen utan lock på ganska stark värme tills
det klarar trådprovet (doppa två fingrar i kallt vatten, tag en
droppe sockerlag mellan fingrarna och för i sär dem, bildas det en
tråd är sockerlagen klar). Kokar man med teromometer ska den visa 115
grader. Färga sockerlagen och häll upp den i en oljad porlinsskål.
Låt sockerlagen svalna något. Arbeta massan med en gaffel och lägg i
mandeln när massan börjar tjockna. Arbeta det hela tills massan är
rätt stel. Häll upp allt på plåt och sära mandlarna, forma massan
lite runt mandlarna med fingrarna.
Brända mandlar recept på  enkel och lättlagad mat.