Brioche Antal portioner 1 Bröd Ingredienser 3 Ägg 25 g Jäst 4 1/2 dl Vetemjöl 1 msk Socker 1/2 tsk Salt 1/2 Citron; rivet skal av 150 g Smör: kallt, i tärningar Smör; till formen Ägg; till pensling Så här gör du: Ett bröd kan också ge 14 deciliterstora formar. Ett härligt festbröd som inte behöver smör, för det finns "inbakat". Ät nygräddat eller rostat. Rör ihop ägg och jäst. Blanda mjöl, socker, salt och citronskal och finfördela smöret häri med en bordskniv till småsmuligt - eller kör mycket snabbt i matberedare. Tillsätt ägg- och jästblandningen och blanda snabbt till en deg som blir lite kladdig. Skrapa upp den på lätt mjölad bänk. Ta undan en knapp handfull deg till dekor ovanpå. Rulla ut en limpa (eller 14 kulor, till portionsformar med små runda knoppar på). Lägg degen i en smord 1 1/2 liters form, dra en rand med fuktat finger och lägg på den utrullade "snodden". Jäs under duk en dryg timme. Värm ugnen till 190°, vispa upp ett ägg och pensla med lätt hand. Grädda på nedersta falsen ca 25 minuter, småbriocher 10-12 minuter i 225°. Pris i februari 1996; ca 15 kr för ett bröd eller 14 små briocher.