Brioche


Antal portioner 1 Bröd

Ingredienser
3 Ägg
25 g Jäst
4 1/2 dl Vetemjöl
1 msk Socker
1/2 tsk Salt
1/2 Citron; rivet skal av
150 g Smör: kallt, i tärningar
Smör; till formen
Ägg; till pensling


Så här gör du:

Ett bröd kan också ge 14 deciliterstora formar.

Ett härligt festbröd som inte behöver smör, för det finns "inbakat".
Ät nygräddat eller rostat.

Rör ihop ägg och jäst. Blanda mjöl, socker, salt och citronskal och
finfördela smöret häri med en bordskniv till småsmuligt - eller kör
mycket snabbt i matberedare. Tillsätt ägg- och jästblandningen och
blanda snabbt till en deg som blir lite kladdig. Skrapa upp den på
lätt mjölad bänk. Ta undan en knapp handfull deg till dekor ovanpå.
Rulla ut en limpa (eller 14 kulor, till portionsformar med små runda
knoppar på). Lägg degen i en smord 1 1/2 liters form, dra en rand med
fuktat finger och lägg på den utrullade "snodden". Jäs under duk en
dryg timme. Värm ugnen till 190°, vispa upp ett ägg och pensla med
lätt hand. Grädda på nedersta falsen ca 25 minuter, småbriocher 10-12
minuter i 225°.

Pris i februari 1996; ca 15 kr för ett bröd eller 14 små briocher.
Brioche recept på  enkel och lättlagad mat.