Brödbullar med oliver


Antal portioner 18 Bullar

Ingredienser
5 dl Vatten
3 dl Vatten
3 dl Krossat vete
50 g Jäst
2 msk Honung; gärna med stark smak
-som ljung- eller sensommar-
-honung
3 msk Olivolja
1 tsk Salt
25 Gröna pimentofyllda oliver;
-grovhackade
13 dl Lantvetemjöl; ev lite mer


Så här gör du:

Koka först upp den större mängden vatten. Tillsätt vetekross, rör om
och låt småkoka i 10 minuter. Smula sönder jästen i en stor bunke och
häll honungen över. låt smälta medan krosset kokar. Ta av vetekrosset
från plattan och blanda ner olja, salt, oliver och den lilla mängden
vatten (iskallt). Rör om i jästen så att den löser sig helt. Häll
vetekrossblandningen över jästen och blanda om ordentligt. Tillsätt
nästan allt mjöl och arbeta ihop till en deg. Låt jäsa övertäckt ca
30 minuter.
Knåda degen väl på mjölat bakbord. Dela degen i bitar och rulla
bullar. Lägg dem på smorda plåtar och skär ett kryss i varje bulle.
Låt jäsa ca 30 minuter.
Grädda i 225° ugnsvärme ca 10 minuter i mitten av ugnen. Flytta upp
plåten till övre delen av ugnen sista minuterna om det behövs för att
få mer färg. Låt svalna på galler under bakduk.
Brödbullar med oliver recept på  enkel och lättlagad mat.