Annicas jordgubbs- och rabarbersaft och slasksylt


Antal portioner 4 Omgångar

Ingredienser
2 dl Röda vinbär
8 dl Rabarber;skuren i 1 cm bitar
4 l Jordgubbar
14 dl Vatten
TILL SAFTEN
6 dl socker per liter
-avrunnen saft
TILL SYLTEN
8 dl Socker


Så här gör du:

Jag gjorde 4 omgångar på en gång, det är mest för att man ska kunna
utgå från antalet liter jordgubbar man har... Det blir nog otympligt
att koka mer än 4 omgångar på en gång, dela i så fall hellre upp det
på två eller flera kok...

Rensa vinbären, låt inget av skaften sitta kvar. Tvätta av rabarbern
och skär den i cm-långa bitar. Rensa jordgubbarna (jag sköljer bara
de som är grusiga), dela dem gärna på mitten. Lägg alltihopa i en
stor Grytor, häll på vattnet och koka upp. Låt småkoka ca 10 minuter.
Pressa gärna på bären med en potatisstöt eller liknande nån gång
ibland. Häll över alltihopa i en saftsil och låt det självrinna i 30
minuter. Mät upp saften i den rengjorda Grytorn (jag fick ca 2,5
liter ~> 15 dl socker) och koka upp den. Skumma. Tillsätt sockret och
låt koka upp. Jag häller det på plastburkar och fryser in det när det
har kallnat, då slipper man konserveringsmedel och det är inte någon
risk att den jäser. Man kan då skeda ur burken så mycket man vill ha
varje gång man ska ha saft, så blir det inte dåligt... dessutom kyler
saftisen bra, så man får riktigt kall saft varma dagar.

Under tiden saften kokar upp inför skumningen börjar man koka sylten.
Häll den överblivna massan i en halvstor kastrull (3-liters räckte
när jag gjorde 4 omgångar). Häll på sockret och rör runt, eventuellt
kan man börja med en något mindre sockermängd och smaka av efter att
det har kokat en stund. Värm upp det sakta och låt koka ett tag. Jag
har ingen exakt tid, utan det är väl en 20 minuter eller nåt åt det
hållet. Häll på plastburkar och frys in när det kallnat. Jag brukar
använda lite mindre burkar så riskerar man inte att det möglar under
tiden det står i kylskåpet, det är bättre man plockar fram ny sylt
lite oftare.

Sylten blir inte så fin i färgen utan lite grådaskig, det är därför
jag kallar den för slasksylt...:-)) Smaken är det inget fel på,
kanske inte riktigt lika stark frukt/bär-smak som i vanlig sylt, men
jag har så svårt att slänga bärmassan. Det är bättre man använder den
till sylt att ha i tårtor, rulltårtor, pannkakstårta eller vad man nu
vill...
Annicas jordgubbs- och rabarbersaft och slasksylt recept på  enkel och lättlagad mat.