Alexandre Dumas potatissallad


Antal portioner 5 Portioner

Ingredienser
6 Ägg; hårdkokta
1 1/2 dl Olja
Lite vatten
Vinäger; efter smak
Hackad färsk körvel
1 Burk tonfisk
3 Sardeller; el anjovisfiléer
Ljus fransk senap eller soja
1 Hel ättiksgurka
1 kg Potatis; nykokt och varm


Så här gör du:

Dela äggen i vitor och gulor. Mosa äggulorna med oljan och lite
vatten till en lös smet och smaksätt med vinäger. Blanda också i
hackad färsk körvel, avrunnen mosad tonfisk, mosade sardellfiléer,
senap och/eller soja. Kör ev såsen i mixer eller matberedare. Blanda
till sist i hackad ättiskgurka och späd med lite vatten om såsen
känns för tjock. Ta mer vinäger om det behövs. Koka potatisen, skala
den och skär i tärningar. Blanda den varma potatisen med den tjocka
såsen. strö över hackad äggvita och låt stå och dra tills potatisen
har svalnat.

Kommentar: Den här salladen tillskrivs Alexandre Dumas, men huruvida
det är d.ä. eller d.y. framgår inte av historien. Hur som helst är
det en ovanligt god och krämig sås till en potatissallad.
Alexandre Dumas potatissallad recept på  enkel och lättlagad mat.