Akara - bön- och räkbollar


Antal portioner 3 Portioner

Ingredienser
2 1/2 dl Svartögda bönor; black eyed
-beans
1 dl Räkor; skalade
1 msk Vatten ev det dubbla
1 Gul lök: liten
1/2 tsk Salt
Svartpeppar
1/2 tsk Färsk chilipeppar; finhackad
1 Ägg
1 msk Vetemjöl: ev det dubbla
Olja: till fritering


Så här gör du:

De här friterade bollarna äter man som ett litet tilltugg eller som
en av många rätter på ett buffébord.

Lägg bönorna i blöt i kallt vatten över natten. Gnugga dem mot
varandra i vattnet så lossnar en del av skalen och flyter upp. Låt
dem rinna av väl i durkslag. Kör bönorna till mos i en matberedare,
tillsätt kallt vatten och lägg till sist i löken i bitar och kör
snabbt 20-30 sekunder. Ta upp bönmassan och lägg i en skål. Finhacka
räkorna och blanda ner i bönpurén tillsammans med ägg, kryddor och
vetemjöl. Rör till en slät och fast puré.

Värm oljan i en gryta. Forma bollar av purén med en matsked och lägg
ner några i taget att friteras. Fritera bollarna guldgula ca 5
minuter. Ta upp med en hålslev och låt rinna av på hushållspapper.
Akara - bön- och räkbollar recept på  enkel och lättlagad mat.