Bästa recepten på enkel lättlagad mat!

Dessa recept är topp 30 av våra recept. Urvalet är baserat på antal visningar.

Ciabatta

Häll det mesta av vetemjölet, salt olivolja och socker i matberedarens bunke. Smula över jästen. Häll på vattnet och kör maskinen i 5-6 minuter, tills degen är slät och fin. (Spara 1 dl mjöl till utbakningen). Degen ska vara lös efter beredningen. Pensla den lösa degen med olivolja. Klappa ut den på bakpappersklädd ugnsform, 30x45 cm. Jäs degen under duk ca 60 minuter. Stjälp försiktigt upp degen på ett mjölat bord. Mjöla även ovansidan av degen. OBS knåda ej degen. Skär försiktigt upp degen i fyra avlånga bitar, eller fler om det ska vara portionsbitar. Sätt dem, inte för tätt, på smord plåt. Låt bitarna jäsa minst två timmar (helst mer) före gräddningen. Grädda i 200°, ca 25 minuter.

Klarbärssylt

Kärna ur bären. Om du inte har en kärnurtagare går det bra med ett till hälften utdraget gem. Koka bären och sirapen i ca 15 minuter. Bären ska sjunka till botten i grytan. Skumma väl. Tillsätt citronsyran och certon och koka sylten i 1 minut. Blanda natriumbensoatet i lite av den varma sylten och rör ner i den färdiga sylten. Häll upp på varma, väl rengjorda burkar. Förslut och förvara svalt.

Vaniljsås - utan ägg

Vispa ihop mjölk och maizenamjöl i en kastrull. Låt det koka upp. Rör i såsen hela tiden medan den kokar på svag värme 2-3 minuter. Låt såsen svalna. Rör i den då och då under tiden. Smaksätt med sötningsmedel och vaniljsocker. Färga ev såsen med ett par droppar gul hushållsfärg. Servera såsen till frukträtter, tex ugnsbakade äpplen eller äppelpaj. VV-INFO: 1 dl M, 20 BK

Moussaka på Svenska

Sätt ugnen på 250°. Skala och hacka löken. Bryn lök och köttfärs i smör i en stekpanna. Strö över mjölet, rör om. Tillsätt krossade tomater, tomatpuré, salt och peppar. Låt koka på svag värme ca 10 min. Skala och skiva potatisen. Blanda grädde och ost. Varva köttfärsröra och potatis i en smord ungsfast form. Häll över ostgrädden. Gratinera i ugn ca 20 min. Servera med en sallad.

Kycklingspett med ris och jordnötssås

Skär filén i bitar och marinera dem i citron, kryddor och soya någon timme. Koka lökarna några minuter med skalen på. Varva lök, paprikabitar och kyckling på tunna spett. Stek eller grilla dem i fettsnål panna. Blanda kesella, majonäs, citronsaft och jordnötter. Servera de nygrillade spetten med kokt ris och finskurna grönsaker på salladsblad och såsen vid sidan om. VV-info: 2 P, G, 1 B, 105 BK

Dajmtårta

Mal mandeln. vispa äggvitorna, vänd ner 1,5 dl socker och den malda mandeln. Grädda i 175 grader under 25-30 min. Hacka dajmbitarna och vispa grädden. Sedan vispar du äggulorna och resten av sockret, blanda i den vispade grädden och den hackade dajmen. Lägg gräddblandningen på den kalla mandelbottnen. Frys några timmar, minst 4. Tag fram tårtan 20-30 min före servering. (Denna tårta passar även glutenallergiker)

Marinerad fläskkarré med enkel barbecuesås

Marinera fläskkarréskivorna i grilloljan minst 2 timmar före grillningen. Under tiden görs den enkla barbecuesåsen: Skala och finhacka löken. Fräs den i matoljan, tillsätt tomat, anans och honung. Låt puttra i 10 minuter. Smaka av med salt och grovmalen svartpeppar. Krydda karréskivorna med american barbecuekrydda och grilla 4-5 minuter på varje sida. Servera med ris och barbecuesås.

Fläskfilégryta

Skär fläskfilén i 2 cm tjocka skivor och bryn i margarinet på medelstark värme i en stekpanna. Lägg över skivorna i en traktörpanna. Tillsätt vatten och fond och låt grytan koka upp. Strimla paprikan och skiva purjolöken. Skär morötterna i 1 1/2 cm bitar och broccolin i buketter. Tillsätt grönsakerna och låt grytan koka ca 10 minuter under lock. Blanda vatten och mjöl och red av grytan med, låt den koka i 3-4 minuter. Smaka av med salt och smulad salvia. Låt grytan koka upp igen. Servera med kokt ris eller pasta (1 1/2 dl per portion) och en fräsch sallad. VV-info: 2 1/2 P, 1 MF, 1 B och 5 BK per portion.

Smörgåstårta med räkor

Koka äggen i 9 min och låt dem kallna. Skär alla ägg i äggskärare och ta 2 hela plus topp och botten från resten av äggen. Spara de fina skivorna, med plastfilm över, till garnering. Häll av det mesta vattnet från tonfisk Tina och hacka krabbpinnarna. Blanda med äggen, finhackad purjolök, persilja, dill, räkost, youghurt, majonäs, pepparsorter och salt. Kör helst allt i matberedare/mixer eller mosa med gaffel. Smaka av noga med kryddor. Kantskär brödet (som gärna kan vara av det lite sportigare slaget, mörkare med lite fullkorn i, så du får raka kanter. Lägg 9 bröd till en fyrkant på stort fat eller bricka. Bred på 1/3 fyllning. Nytt lager bröd och 1/3 fyllning. Sista lagret bröd och resten fyllning, som du kanske får blanda upp med lite mer majonäs för att kunna täcka runt kanterna. Stick ner några tandpetare och slå in i plastfolie. Gärna över natten. Tina resten av räkorna. Lägg äggskivor och räkor på diagonalen och strössla lite dill över. Skär rädisor och gurka i skivor och garnera kanten. Lägg gärna salladsblad med resten gurka och rädisor runt om eller i en skål bredvid. Skär bort allt skal från citronen och skär tunna skivor som du delar i bitar. Lägg dem här och där på tårtan som blir extra fin om du virar några tunna skivor rökt lax som rosor på toppen. Täck åter med folie och ställ kallt några timmar. Servera med cider eller vitt vin.

Godis

Godis: Ako kola choklad, grädd 1 kola 4 g 18 Kcal : frukt, mint 1 kola 4 g 16 Blockchoklad mörk 1 kaka 100 g 560 Center 1 bit 6 g 32 Chokladpralin 1 st 4 g 23 Dajm liten 1 bit 5 g 29 Geléhallon 1 st 4 g 15 Hallon/lakritsbåt 1 båt 8 Japp liten 1 st 6 g 29 Karameller, syrliga 6 st 25 g 99 Kongen af Danmark 1 st 4 g 4 Kola 1 st 5 g 23 Lakristkonfekt 5 st 30 g 114 Mandelbiskvier 1 st 0.8 g 4 Mandelmassa 100 g 520 Marabou Mjölkchoklad 1 kaka 50 g 285 Mashmallows fyrkantiga 6 st 25 g 84 Marsipan 100 g 500 Mellanmål 1 st 60 g 325 Mums-mums 1 st 20 g : 85 Noblesse 1 bit 5 g 30 Non-stop liten påse 1 påse 57 g 275 Non-stop 1 dragé 0.85 g 4 Palett 1 bit 14 Polkagrisar små 8 st 20 g 80 Punchpraliner 1 st 3 g : 14 Roulette ljus 1 bit 2.6 g 15 : mörk 1 bit 2.6 g 16 Skumbilar 1 bil 1 g 4 "Sockerbit" 1 bit 4 g 15 Toy, tuggummi 1 bit 6 Twist 1 bit 33 Tarragona 1 kaka 52 g : 325 Vaniljpralin 1 st 5 g : 20 Tabletter: Dito, sockerfria 1 ask 50 Domino, Tenor 1 ask 50 Figaro 1 ask 110 Läkerol Vit BONBON 1 ask 110 Läkerol Röd, Grön 1 ask 50 Läkerol Blå, sockerfri 1 ask 50 Tulo 1 ask 120 Snacks: Jordnötsbågar 20 st 10 g 56 Jordnötter 50 g 300 Ostbågar 20 st 10 g 53 Paranötter 6 st 213 Potatischips 10 st 20 g 104 Salta pinnar, kringlor 10 st 10 g 40 Valnöt 45 g 315

Pasta med kyckling och ädelost

Skär paprikorna i strimlor. Tärna kycklingen. Såsen: Koka upp grädden och vispa ner smulad ädelost och buljong, smaka av med konjak, salt och peppar. Stek paprikan mjuk i lite olja och tillsätt såsen. Salta och peppra kycklingtärningarna och stek dem gyllenbruna. Koka pastanoch blanda med kycklingen och såsen, lägg upp på tallrikar eller i serveringsskål.

Scrambled eggs

Vispa ihop äggen lätt. Tillsätt mjölk eller grädde och salt. Smält matfettet i en kastrull. Häll i äggsmeten och låt den långsamt stelna på svag värme. En fin äggröra skall ha mjuk, krämig, något kornig konsistens. För att resultatet skall bli bra är det viktigt att äggen vispas mycket lätt och att äggröran lagas på svag värme. Tid: 10-15 minuter. Rör hela tiden försiktigt i botten med en träsked. Se till att värmen inte är för stark, då kan äggröran bli grynig. Stek sedan en ljus brödskiva på båda sidor med en klick smör. Servera brödskivan på en tallrik, lägg äggröran uppepå, krydda med lite svartpeppar. Häll över vita bönor. Eventuellt kan man även ha lite korv till.

Köttfärspirog

Två stora piroger räcker till 6-8 portioner. Ugnsvärme 225°. Smält smöret. Häll i mjölken och låt den bli ljummen. Smula ner jästen. Rör så att jästen löser sig. Tillsätt salt och nästan allt mjöl. Arbeta till en smidig deg. Strö över lite mjöl och låt jäsa under duk i cirka 30 minuter. Gör under tiden fyllningen. Hacka lökarna. Stek dem sakta i smöret. Smula ner köttfärsen. Smaksätt med soja och tomatpuré. Häll på vatten och låt puttra i ca 10 minuter. Rör i grönsaksblandningen och krydda med peppar, basilika och eventuell vitlök. Justera sältan. Låt fyllningen svalna. Dela degen i två bitar (till två stora piroger). Kavla ut till avlånga plattor. Ta undan lite deg till dekoration. Pensla degen med ägg. Fördela fyllningen, vik över och fäst degen. Lägg på plåt. Gör blad eller liknande av dekorationsdegen. Pensla med ägg och grädda 20-30 minuter eller tills degen blivit ljust brun. Servera med en fräsch grönsallad.

Mild kebabsås

Rör samman gräddfil, majonäs och senap. Smaksätt med lite salt, peppar och vitlök.

Kärleksmums

Smält smöret/margarinet i en kastrull. Vispa ägg och socker pösigt. Rör ner smöret och mjölken. Blanda vetemjöl, kakao, bakpulver och vanillinsocker. Rör försiktigt ner det i äggsmeten. Bred ut smeten i en smörpappersklädd långpanna, ca 30x40 cm. Grädda i ugn vid 225° c, 10-15 minuter. Strö lite socker på ett smörpapper. Stjälp upp kakan. Dra av papperet. Pensla papperet med lite kallt vatten om det inte lossnar. Låt kakan kallna. Chokladkrämen: Smält smöret/margarinet i en kastrull. Tillsätt grädde, socker, vetemjöl och kakao. Koka krämen tills den tjocknar, ca 5 minuter. Bred den över kakan. Strö över kokos. Skär kakan i 30 bitar.

Sötpotatisgratäng

Sätt ugnen på 175°. Smörj en ugnsfast form. Skala potatisen och riv den grovt, finhacka eller grovriv också löken. Repa av bladen från kryddkvistarna. Vispa ihop ägg och grädde och smaksätt med salt och peppar. Blanda alla ingredienserna till en smet som hälls i formen. Grädda ca 45 minuter tills ytan är guldgul.

Hot chicken wings

Dela kycklingvingarna i två delar vid leden. Hetta upp tillräckligt med olja för att täcka vingarna till ca 180°. Lägg i vingarna och fritera tills de är krispiga, ca 12-15 minuter. Om du hellre vill grilla vingarna i ugnen så går det bra. Värm ugnen till 225°. Bred ut vingarna på ett bakplåtspapper och stek dem i ugnen i ca 45 minuter. Vingarna bör ligga i ett lager för bästa resultat. Såsen: Blanda hot sauce och smält smör. Så fort vingarna är klara ska de penslas med såsen. Räcker till 2-6 personer. Nathalie Dupree's "New Southern Cooking" Nathalie säger, "These little wings make a good meal for two or are a great appetizer. Up North, they are called Buffalo wings and are served with celery and blue-cheese dressing. The little wing tips should be trimmed off to make neater pieces. But I cook them along with the wings and save them for myself. I call them the "cook's treat." You may fry or bake the wings, depending on dietary considerations.

Frasiga våfflor utan ägg och mjölk

Smält margarinet. Blanda samman mjöl och bakpulver. Rör samman alla ingredienser till en jämn smet. Grädda våfflorna och servera med sylt.

Våffelsmet

Rör ihop ingredienserna i en spann. Ta hälften av vätskan och starta med och tillsätt vätska under tiden Du rör i mjölet.

Gurksallad

Skala gurkorna och skiva dem tunt. Strö över salt och nymalen peppar och häll över vinägern. Vispa grädden tills den tjocknar. Den ska fortfarande vara en aning trögflytande. Häll grädden över gurkorna, blanda försiktigt. Kyl salladen ett par timmar före servering.

Havrevälling

Blanda mjölk och salt och havregryn i en kastrull. Låt det koka upp och koka på svag värme ca 3 minuter. Lägg i katrinplommon eller russin mot slutet av tiden.

Cheesecake

Stöt kexen i en mortel och blanda smulorna med margarinet. Tryck ut massan i en form med löstagbar botten, ca 24 cm i diameter för 8 portioner. Förgrädda botten i 175° ca 5 minuter. Blanda samman alla ingredienser till fyllningen och häll den i pajskalet. Grädda i 175° ca 35 min eller tills fyllningen har stelnat. Låt svalna. Garnera med frukt eller bär.

Mango Salsa

Tärna mangon, jalapenopepparfrukten och koriandern mycket smått. Blanda med limejuicen och olivoljan. Servera tex soppa med en rejäl klick crème fraiche toppad med mangosalsa.

Fläskfilé Café de Paris

Finfördela vitlöksklyftorna och persiljan i matberedaren. Blanda snabbt med övriga ingredienser. Bryn köttet runt om och krydda lätt. Efterstek under lock på svag värme cirka 15 min. Skär filén i cirka 3 cm tjocka skivor och lägg dem i en ugnsform. Bred kryddsmör på varje skiva och gratinera i övre delen av ugnen i cirka 1 minut. Servera med potatiskaka och svartrötter.

Sushi ris

Skölj riset tills sköljvattnet blir klart. Låt rinna av en timma genom en finmaskig sil. Slå över riset i en riskokare eller kastrull med tätslutande lock och tillsätt vattnet. Koka upp, sänk värmen och låt koka ytterliggare 5 minuter. Sänk värmen och ångkoka i ytterliggare 12-15 minuter. Ta bort kastrullen från värmen. Lyft locket och täck kastrullen med en handuk, lägg på locket igen och låt stå i 15 minuter. Medans du kokar riset, så blandar du till vinägerblandningen i en skål och värmer försiktigt tills sockret löst sig i blandningen. Ta av från värmen och låt svalna. Bred ut riset i en hangiri eller nåt annat kärl som inte är av metall. (pajform eller liknande, men INTE av metall.) Kör en sked eller gaffel igenom riset för att separera kornen medans du försiktigt tillsätter vinägerblandningen. Riset skall inte vara alltför fuktigt. Fläkta riset tills det fått rumstemperatur. Täck riset tills det skall användas. OBS!!! Sushiris håller sig bara en dag och skall INTE serveras igen. OBS!!! Tilläggas kan väl att det går till nöds att använda Jasminris, men riktigt japanskt ris är att föredra.

Fryst cheesecake

Smula digestivekexen och lägg hälften i botten på en form med löstagbar kant. Vispa grädden med vaniljsockret i en skål. Vispa osten, äggulorna och sockret i en annan skål. Tillsätt kardemumma och nötter. Vispa vitorna till hårt skum i en tredje skål. Blanda den vispade grädden i ostblandningen. Vänd därefter försiktigt i äggvitorna. Häll smeten i formen med de smulade kexen och strö över de resterande kexen. Ställ i frysen minst 2 timmar. Garnera med färsk frukt vid serveringen.

Pastasås med räkor

Bryn purjon och paprikan i margarinet. Rör ner curry och tomatkross. Blanda ner creme fraiche (jag hade använt kesella, min anm.) och räkor. Värm utan att koka. Servera med 1 1/2-3 dl pasta per portion, och en rejäl grönsallad. VV-info: 1 MF, 2 P, 1-2 B och 50 BK (40 BK om man använder Kesella Gourmet istället för lätt creme fraiche) per portion.

Kycklingsås till pasta

Skär kycklingen i strimlor. Bryn köttet i smör och lägg över i en gryta. Fräs svamp och vitlök i smör och lägg över det i grytan. Rör ner buljong, senap och grädde. Låt koka ca. 5 minuter. Smaka av med salt och peppar. Servera med nykokt pasta och grönsaker.

Pannkakor

Vispa ihop mjöl och mjölk till en jämn smet. Tillsätt ägg och smält matfett. Häll i 1/2 kryddmått salt. Stek pannkakorna i en stekpanna med låga kanter. Använd lite fett till den första pannkakan. Gör inte för tjocka pannkakor. Servera med sylt och grädde.

Kyckling med ananas och paprika

Hetta upp oljan i en panna med höga kanter eller i en wok. Lägg i lök och paprika skuren i bitar och finhackad vitlök och fräs under ständig omrörning några minuter. Lägg ner det grillade köttet och låt det bli riktigt varmt under omrörning. Tillsätt annanas skuren i bitar och slå såsen över. Koka upp och servera genast tillsammans med kokt ris eller pasta. VV-info: 1 MF, 2 1/2 P, 1 B, 1/2 F och 15 BK per portion